Ingrediënten (4 personen):
- 100 ml water
- 50 gram boter
- rasp van een halve citroen
- 50 gram suiker
- 50 gram bloem
- snufje zout
- 2 eieren
Voor de vulling:
- 4 appels (bijvoorbeeld Elstar)
- 4 el kersenjam ( of een andere jamsoort)
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 °C. Breng het water, de citroenrasp, boter, suiker en zout in een pan aan de kook. Zodra de boter gesmolten is, voeg dan de bloem in één keer toe. Roer met een garde totdat alles als een bal van de bodem van de pan loskomt. Zet het vuur uit en klop één voor één de eieren erdoor met een garde. Laat het deeg afkoelen en opstijven. Dan blijft het beter op de appels liggen.
Vet vier éénpersoons ovenschaaltjes (of één grote) in met wat boter. Giet er een klein laagje water in. Boor de appels uit en schil ze. Zet ze in de ovenschaaltjes en vul het gat in de appel met jam. Schep het deeg boven op de appels. Bak het toetje in ongeveer 30 minuten bruin en gaar. Laat het toetje iets afkoelen, de appels zijn namelijk gloeiend heet.